8. İstanbul Lale Festivali

  1. Ana Sayfa
  2. 8. İstanbul Lale Festivali
8. İstanbul Lale Festivali (01 – 30 Nisan 2013)

İstanbul’da Lale Zamanı

Lale, adını bir devre vermiş, doğu kültür ve mitolojilerinde özgün bir yere sahip özel bir çiçektir.Orta Asya’dan Anadolu’ya, kilimlerimizden tablolarımıza, bahçelerimizden parklarımıza kadar hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Lale, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olan şehrimizin de sembolü haline gelmiştir.

Osmanlıların Laleyi simge olarak seçmelerinde Lalenin kökeninin Orta Asya’ya kadar uzanmasının büyük etkisi olmuştur. Anadolu’ya göç eden Türklerin atalarının kültürlerinde olan bir çiçektir Lale. Hun sanatında, kurganlarda çıkan buluntularda Lale motifinin işlendiği, günlük yaşamda kullanılmış eşyalara ve aksesuarlara rastlanılmıştır. M.Ö. 5. ve 6. YY.’lara tarihlenen bir pazarık kurganında bulunan at koşum takımına ait ahşap malzemelerin ve bir eyer için kesilmiş deri parçalarının Lale motifi şeklinde olduğu belirtilmiştir. Yine Orta Asya sanatında Türkler için başlangıç noktası sayılan Hoca-Bezerlik’te bulunan duvar resimlerinde elinde Lale tutan erkek ve kadın figürlü eserler, halen Berlin Staatliche Müzesi’nde sergilenmektedir. Lale motifi daha sonraları da Büyük Selçuklu İmparatorluğu sanatında 12. YY.’da karşımıza çıkmaktadır. 1071 Malazgirt zaferi ile Anadolu’ya giren Türkler, beraberlerinde Orta Asya’daki kültürlerinin bir parçası olan Laleyi de getirmişlerdir.

Lale Anadolu’da 16. YY.’a kadar yabani bir çiçek olarak yetişmiştir. Bu tarihten sonra ise insanlar tarafından bahçelerde yetiştirilen bir çiçek olmaya başlamıştır. Taşralı olarak yetiştirilen Lale; Osmanlı’nın Başkenti İstanbul’da yükselişe geçerek; üstüne yüklenen tasavvufi anlamında etkisiyle yalnızca çiçek olmaktan çıkarak sanatın her alanında kendine yer bulmuştur. Öyle ki Osmanlı’da Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman gibi şair padişahlar şiirlerinde Lale temasını işlemişlerdir.

İşte yukarıda kısaca özetlediğim tarihsel sürecin sonucunda Lale zamanla İstanbul ile özdeşleşmiş ve adeta İstanbul’un simgesi olmuştur. Öyle ki Anavatanı İstanbul olan “Lale_i Rumi” adlı Lale türü (ki bu Lale türü İstanbul Lalesi, Osmanlı Lalesi olarak da adlandırılmaktadır) ortaya çıkmıştır. İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren çokça Lale ekilmeye, yetiştirilmeye başlanılmıştır. Osmanlı’da Laleye verilen önem yüzyıllar boyunca inişli çıkışlı devam etmiş Padişah III. Ahmet devrinde zirveye çıkmıştır. Nitekim bu dönem tarihçiler tarafından “LALE DEVRİ” olarak adlandırılmış ve yüzyıllarca İstanbul’un tarihsel kent kimliğinin ve kültürünün ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Tarihsel süreçte, gerek bir peyzaj öğesi olarak; gerekse kültür ve sanatın her alanında kullanılan bir tema olması dolayısıyla Lale, 2012 yılında Avrupa kültür başkenti de olan İstanbul’un yaşatılması gereken en önemli simgelerinden birisi olduğu için önemsenmektedir. Bu nedenledir ki yüzyıllarca hayatın her alanında yanımızda, karşımızda bizimle olan Lale “Anavatanına Dönen Sultan, Lale” sloganıyla kısa bir ayrılık sürecinden sonra 2005 yılından itibaren hayatımıza yeniden girmiştir. Böylece Lale ile İstanbul’un hasreti de son bulmuştur. Yukarıda açıklamış olduğumuz tarihsel ve kültürel nedenlerden dolayı 2005 yılından itibaren İstanbul’da konusu Lale olan bir festival düzenlenmeye başlanılmıştır. Bu yıl nisan ayı içerisinde İstanbul Lale Festivalinin 8.’si düzenlenecektir.

Onursal Başkanın Mesajı

Dünü, bugünü ve geleceğiyle lale İstanbul’dur; İstanbulludur…

Lale, adını bir devre vermiş, doğu kültür ve mitolojilerinde özgün bir yere sahip özel bir çiçektir. Orta Asya’dan Anadolu’ya, kilimlerimizden tablolarımıza, bahçelerimizden parklarımıza kadar hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Lale, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olan şehrimizin de sembolü haline gelmiştir.

Dünü, bugünü ve geleceğiyle lale İstanbul’dur. İstanbulludur.

Bu duygu ve anlayıştan hareketle geçtiğimiz son 8 yılda İstanbul’un bahçelerinde, parklarında, meydanlarında, pencere önlerindeki saksılarda milyonlarca lale açtı. Düzenlediğimiz sempozyumlarla dünden bugüne lalenin tarihini ve yerini tartıştık, İstanbul Lale’sini daha iyi ve yakından tanıdık. En güzel Lale Yarışması ile festivale sizlerin coşku ve heyecanını taşıdık. Laleyi, düzenlediğimiz sergilerle, sanat etkinlikleri kapsamında halkımızla buluşturduk. 9. İstanbul Lale Festivali kapsamında, bu yıl da İstanbul ve İstanbullular lalesiyle yeniden buluşuyor. Laleler, yine sokaklarımızı, parklarımızı, bahçelerimizi ve meydanlarımızı renklendiriyor. Tarihi değerimiz lalelerle yapacağımız bu muhteşem buluşmaya tüm İstanbulluları davet ederken; bize bu zengin mirası bırakan ecdadımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum.Asırlar öncesinden günümüze gelen lalelerle olan keyifli yolculuğumuzun sonsuza dek sürmesini tüm yüreğimle diliyorum.

Etkinlik Adı Tarih Saat Yer İçerik
8. İstanbul Lale Festivali Açılışı 6 Nisan 2013 Cumartesi 11.00 Emirgan Korusu, Beyaz Köşk Bahçesi
Emirgan Korusu Etkinlikleri 6-21 Nisan 2013 11:00 20:00 Emirgan Korusu, Beyaz Köşk Bahçesi 1. Yerli Müzik Grupları Performansları
2. Ebru Sanatçıları Performansları
3. Ressamların Performansları
4. Cam Üfleme Sanatı Performansı
5. Kadın Koordinasyon Merkezi Lale Temalı Ürünler Sergisi
6. İSMEK Geleneksel Türk Sanatlarında Lale Sergisi
7. İSMEK Lale Temalı Ürünler Satış Noktası
8. Lale Heykelleri Sergisi
9. Lale Festivali Kronolojik Fotoğraf Sergisi
10. Canlı Lale Satış Noktaları
11. Lale Fotoğraf Çekim Noktası
Kadıköy Göztepe Parkı Etkinlikleri 13-28 Nisan 2013 11:00 20:00 Kadıköy Göztepe Parkı 1. Yerli Müzik Grupları Performansları
2. Ebru Sanatçıları Performansları
3. Ressamların Performansları
4. Cam Üfleme Sanatı Performansı
5. İSMEK Geleneksel Türk Sanatlarında Lale Sergisi
6. İSMEK Lale Temalı Ürünler Satış Noktası
7. Lale Heykelleri Sergisi
8. Lale Festivali Kronolojik Fotoğraf Sergisi
9. Canlı Lale Satış Noktaları
10. Lale Fotoğraf Çekim Noktası
Sultanahmet Meydanı Etkinlikleri 6-7 Nisan 2013-14 Nisan 2013
20-21 Nisan 2013
11:00 20:00 Sultanahmet Meydanı 1- Yerli Müzik Grupları Performansları
2- Ebru Sanatçıları Performansları
3- Canlı Lale Satış Noktaları
İstanbul Lale Kupası ITF Uluslararası Kadın Tenis Turnuvası 22-28 Nisan 2013 Kadıköy60. Yıl Göztepe Parkı
İsmail Acar Resim Sergisi(6-28 Nisan 2013) 6 Nisan 13 Cumartesi 13.00 İstanbul Lale Vakfı Sergi Salonu, Emirgan Korusu Lale temalı resim sergisi, Lale’inin İstanbul ile buluşmasını konu alıyor.
Dolmabahçe Sarayın da Lale Zamanı Sergisi (1-12 Nisan 2013) 1 Nisan 13 Pazartesi 18.00 Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi
En Güzel Lale Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni ile Fotoğraf Sergisi 12 Mayıs 13 Pazar 11.00 Emirgan Korusu, Beyaz Köşk Bahçesi 1- En Güzel Lale Fotoğraf Yarışması Ödülleri (57 Kişi)
İsmail Acar Resim Sergisi

Geleneksel Resim Sergisi: 6-28 Nisan 2013 10:00 19:00
İstanbul Lale Vakfı Sergi Salonu – Emirgan Korusu

İsmail Acar’ın “lale” temalı resim sergisi, lalelin İstanbul’la buluşmasını konu alıyor. İstanbul’a ait mimari formlarla birlikte lale kendi estetik formunu izleyiciye farklı renk, desen ve harmoni zenginliğinde sunuyor. 40 eserden oluşan bu sergi, sanatçının kaligrafiyle mimariyi, mimariyle de laleyi aynı düzlemde birleştirdiği bir tür görsel illüzyona dönüşüyor.

İsmail Acar Kimdir?

1971 Suşehri, Sivas’ta dünyaya gelen İsmail Acar, 1988 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim bölümüne girdi ve 1992 yılında mezun oldu. Aynı üniversitede 1993 yılında yüksek lisans derecesini aldı. 2001 yılından itibaren gerçekleştirdiği tüm sergilerde, sergi gelirinin bir kısmını sosyal yardım amaçlı çalışan vakıf-dernek ve kuruluşlara bağışlamaktadır. Bugüne kadar toplam 200’ün üzerinde kişisel sergi ve karmasergiye katılan sanatçının katıldıgı bazı önemli sergiler ve aldıgı ödüller.

2012 5 Duyu 5 Olgu Türk ve İslam Eserleri Müzesi İstanbul,TÜRKİYE .National Portre Gallery Londra, İNGİLTERE. 2011 “Beş Duyu, Kırmızı Oda Beyaz Oda” 12. İstanbul Bienali Paralel Etkinlik, İstanbul, TÜRKİYE.2010 “III İstanbul”, Çırağan Kempinski, İstanbul, TÜRKİYE.2010 Doğunun İkonları, Palazzo Giovane, Foransa, İTALYA.2010 Türkler Viyana’da sergisi Jüdisches Museum Wien, Viyana, AVUSTURYA. 2009 Floransa Bienali,Floransa, İTALYA.2008 Uluslararası Moskova Sanat Fuarı, Moskova, RUSYA. 2008 Tulip Topkapı Sarayı,İstanbul, TÜRKİYE. 2008 Doğunun İkonları, Dubai, B.A.E.2007 Makedonya Ulusal Müzesi Anadolu’nun Sultanları ve Kralları sergisi, Üsküp, MAKEDONYA.2007 Miami Art Basel, Miami, ABD. 2005 Champs-Elysees Melanj Objeler, Paris,FRANSA.2005 51. Uluslararası Venedik Bienali, Venedik, İTALYA.2003 “Doğu’nun İkonları”, Tokyo, JAPONYA.

Aldığı ödüllerden bazıları:

2009 Floransa Bienali birincilik ödülü, İTALYA
2009 Chianciano Bienali birincilik ödülü, İTALYA
2008 Uluslararası Moskova Sanat Fuarı ödülü, RUSYA
2007 Floransa Bienali birincilik ödülü, İTALYA
2005 Yılın sanatçısı, TÜRKİYE
2004 Yılın sanatçısı, TÜRKİYE

Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren sanatçının eserleri Avrupa ülkelerinin tamamında, A.B.D., Kanada, Meksika, Arap Yarımadasının tamamında, Rusya, Moldovya, Ukrayna, tüm Türki Cumhuriyetler’de, Çin, Tayvan, Kore ve Japonya’da müze, özel koleksiyon ve galerilerde bulunmaktadır.

8. İstanbul Lale Festivali kapsamında düzenlenen En Güzel Lale Yarışması’na ait dereceye giren ve sergilenen çalışmalara buradan ulaşabilirsiniz. (Sergilenen çalışmalar alfabetik sırayladır)